Őszi finomságok sütőtökből

Avagy az narancsszínű vitaminbomba támadása

Ilyenkor ősszel, amikor rövidülnek a nappalok és alig van természetes fény nagyon fontos a béta-karotin pótlása a szervezetnek. Erre megoldásként érdemes sok sütőtököt fogyasztani, hiszen rengeteget tartalmaz belőle, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést.
A kálium pedig szervezetünk folyadék háztartásának szabályozásában játszik szerepet.

És ami a legfontosabb! A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.

Íme két fantasztikus recept, amivel hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez és mellette még a diétás étrendbe is belefér.

Édes sütőtök krémleves

sutotok_kremleves.jpg

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 db sütőtök
1 db cukkini
1 db sárgarépa
1 db édes alma
0,5 liter alaplé (vagy víz + húsleveskocka)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek méz
1 csipet szerecsendió
ízlés szerint só
1 csipet őrölt fekete bors
1 dl (növényi) tejszín
1 ek olívaolaj

Elkészítési idő sütéssel együtt: 1,5 óra

A sütőtököt felvágtam és betettem a sütőbe 30 percre 180 C fokon, hogy megpuhuljon.

edes-sutotok-kremleves-recept-lepes1-foto.jpg
Hagymát aprítottam és olívaolajon pároltam egészen fehéredésig, majd hozzáadtam a felkockázott fokhagymát is. Kicsit együtt pirítottam őket, majd beletettem a felkockázott cukkinit, répát és az almát is. Kevés vizet öntöttem hozzá és hagytam őket párolódni 10 percig, néha megkevertem.

sutotok_2.JPG

Hozzáadtam a felkockázott puha sütőtököt és az alaplevet is, majd kevergetés közben beleszórtam a fűszereket és hagytam együtt rotyogni még úgy kb- 30 percig.

edes-sutotok-kremleves-recept-lepes3-foto.jpg
Mikor a zöldségek szétfőttek, botmixer segítségével pürésítettem, majd beleöntöttem az 1 dl (növényi) tejszínt és mézet csöpögtettem bele. A botmixerrel jól összekevertem az egészet. Hagytam egyet rottyanni és készen is lett ez az isteni finom őszi leves.

sutotok_4.JPG
Tálaláskor parmezánt, pirított hagymát és metélőhagymát szórtam rá.

edes-sutotok-kremleves-recept-lepes5-foto.jpg

 

 

Őszi sütőtökös rizottó

sutotok_01.JPG

Hozzávalók 4 személyre:

1/2 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 bögre rizottórizs
100 ml száraz fehérbor (jó minőségű)
szükség szerint annyi víz, amennyit a rizs felvesz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 mk rozmaring
1 tk kakukkfű
1 csipet sáfrány
10 ml tejszín (növényi is jó)
50 g sajt (totálisan mindegy milyen, ami van otthon)

Elkészítési idő kb. 40 perc.

A sütőtökből levágok egy nagyobb darabot és beteszem a mikróba 10 percre.

sutotok_1.JPG

A vöröshagymát apró kockákra vágom és az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd elkeverem és mehet bele a rizottórizs is. Ha egy kicsit áthevült, rácsorgatom a fehérbort és átkeverem. Ha magába szívta a bort, fokozatosan, több részletben forró vizet adagolok hozzá és közben folyamatosan kevergetem. Időközben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket (rozmaring, kakukkfű,sáfrány), öntünk hozzá egy újabb adag forró vizet és elkeverem.

sutotok_2_1.JPG
A maradék sütőtök kb. felét meghámozom és kisebb (kb. 1×1 cm) kockákra vágom és nagyjából 2 maréknyit a rizshez adok. Újból egy kis vizet öntök rá és így párolom tovább a sütőtököt és a rizst.

sutotok_3.JPG

Időközben lejárt a 10 perc és így jöhet a korábban mikróba tett sütőtök felhasználása. A héjától megszabadított puha sütőtököt egy tálba teszem, hozzáöntöm a (növényi) tejszínt és botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a rizottóhoz. Így kap egy tökéletesen krémes állagot. Reszelek bele sajtot (én trappistát és parmezánt tettem bele, de ha neked más fajta sajtod van otthon rakd bele azt), jól összekevertem.

sutotok_4_1.JPG

Ha a rizs és a sütőtök is megpuhult, akkor készen is van ez a vitamindús egytálétel. Tálaláskor megszórtam metélő hagymával és még egy kis parmezánsajtot reszeltem rá. Jó étvágyat!

sutotok_5.jpg

Források: 
https://cookpad.com/hu/felhasznalok/13348962
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok