Őszi finomságok sütőtökből
Avagy az narancsszínű vitaminbomba támadása
Ilyenkor ősszel, amikor rövidülnek a nappalok és alig van természetes fény nagyon fontos a béta-karotin pótlása a szervezetnek. Erre megoldásként érdemes sok sütőtököt fogyasztani, hiszen rengeteget tartalmaz belőle, ez az anyag adja narancssárga színét. A béta-karotin az egészséges látáshoz nélkülözhetetlen A-vitamin előanyaga, egyben antioxidáns is. Az antioxidánsok a szív- és érrendszeri, valamint a daganatos betegségek kialakulásában szerepet játszó szabad gyökök ellen hatnak.
A sütőtök termése gazdag C-vitaminban, ami támogatja az immunrendszert, így könnyebben elkerülhetjük az őszi hónapokkal megszaporodó náthás, meghűléses megbetegedéseket.
A sütőtökben lévő rostok segítik az emésztést.
A kálium pedig szervezetünk folyadék háztartásának szabályozásában játszik szerepet.
És ami a legfontosabb! A sütőtök terméshúsának kalóriatartalma alacsony, vitaminban gazdag és egészséges.
Íme két fantasztikus recept, amivel hozzájárulhatsz az egészséged megőrzéséhez és mellette még a diétás étrendbe is belefér.
Édes sütőtök krémleves
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 db sütőtök
1 db cukkini
1 db sárgarépa
1 db édes alma
0,5 liter alaplé (vagy víz + húsleveskocka)
1 fej vöröshagyma
2 gerezd fokhagyma
1 ek méz
1 csipet szerecsendió
ízlés szerint só
1 csipet őrölt fekete bors
1 dl (növényi) tejszín
1 ek olívaolaj
Elkészítési idő sütéssel együtt: 1,5 óra
A sütőtököt felvágtam és betettem a sütőbe 30 percre 180 C fokon, hogy megpuhuljon.
Hagymát aprítottam és olívaolajon pároltam egészen fehéredésig, majd hozzáadtam a felkockázott fokhagymát is. Kicsit együtt pirítottam őket, majd beletettem a felkockázott cukkinit, répát és az almát is. Kevés vizet öntöttem hozzá és hagytam őket párolódni 10 percig, néha megkevertem.
Hozzáadtam a felkockázott puha sütőtököt és az alaplevet is, majd kevergetés közben beleszórtam a fűszereket és hagytam együtt rotyogni még úgy kb- 30 percig.
Mikor a zöldségek szétfőttek, botmixer segítségével pürésítettem, majd beleöntöttem az 1 dl (növényi) tejszínt és mézet csöpögtettem bele. A botmixerrel jól összekevertem az egészet. Hagytam egyet rottyanni és készen is lett ez az isteni finom őszi leves.
Tálaláskor parmezánt, pirított hagymát és metélőhagymát szórtam rá.
Őszi sütőtökös rizottó
Hozzávalók 4 személyre:
1/2 db sütőtök
1 fej vöröshagyma
1 gerezd fokhagyma
1 ek olívaolaj
1 bögre rizottórizs
100 ml száraz fehérbor (jó minőségű)
szükség szerint annyi víz, amennyit a rizs felvesz
ízlés szerint só
ízlés szerint bors
1 mk rozmaring
1 tk kakukkfű
1 csipet sáfrány
10 ml tejszín (növényi is jó)
50 g sajt (totálisan mindegy milyen, ami van otthon)
Elkészítési idő kb. 40 perc.
A sütőtökből levágok egy nagyobb darabot és beteszem a mikróba 10 percre.
A vöröshagymát apró kockákra vágom és az olajon üvegesre párolom. Hozzáadom a zúzott fokhagymát, majd elkeverem és mehet bele a rizottórizs is. Ha egy kicsit áthevült, rácsorgatom a fehérbort és átkeverem. Ha magába szívta a bort, fokozatosan, több részletben forró vizet adagolok hozzá és közben folyamatosan kevergetem. Időközben sózzuk, borsozzuk, hozzáadjuk a fűszereket (rozmaring, kakukkfű,sáfrány), öntünk hozzá egy újabb adag forró vizet és elkeverem.
A maradék sütőtök kb. felét meghámozom és kisebb (kb. 1×1 cm) kockákra vágom és nagyjából 2 maréknyit a rizshez adok. Újból egy kis vizet öntök rá és így párolom tovább a sütőtököt és a rizst.
Időközben lejárt a 10 perc és így jöhet a korábban mikróba tett sütőtök felhasználása. A héjától megszabadított puha sütőtököt egy tálba teszem, hozzáöntöm a (növényi) tejszínt és botmixerrel pürésítem, majd hozzáadom a rizottóhoz. Így kap egy tökéletesen krémes állagot. Reszelek bele sajtot (én trappistát és parmezánt tettem bele, de ha neked más fajta sajtod van otthon rakd bele azt), jól összekevertem.
Ha a rizs és a sütőtök is megpuhult, akkor készen is van ez a vitamindús egytálétel. Tálaláskor megszórtam metélő hagymával és még egy kis parmezánsajtot reszeltem rá. Jó étvágyat!
Források:
https://cookpad.com/hu/felhasznalok/13348962
https://www.webbeteg.hu/cikkek/fogyokura/14994/sutotok